Blugreen çatılar binalara hayat veriyor

Blugreen çatılar binalara hayat veriyor


Çatılar, yalnızca mimarın veya inşaatçının fantezisi ile sınırlanan sınırsız bir potansiyele sahiptir.

Ama bir çatıda yeşil rüyayı en iyi nasıl gerçekleştirebilirsiniz?

Oslo şehir merkezi, Temmuz 2020: Saçlarınızda hoş bir yaz esintisi ile, çiçek açmış domates ve çilek bitkilerinin arasından geçerek terasta çıplak ayakla yürüyorsunuz. Köşede mangal cızırdarken şezlonga uzanıyorsunuz, baharda ektiğin ayçiçeklerinde nektar arayan bir arı vızıldayarak geçiyor.

Çatı terasından, komşu binaların geniş, gri ve ölü çatı yüzeylerine, paslanan ve vızıldayan birkaç dinozor havalandırma sistemi, eski uydu anten kümeleri ve birbirine dolanmış borular ve kablolar tarafından kesiliyor.Işgın otlarının arkasındaki ağaçlardaki limonlardan yaptığınız limonatayı yudumluyor ve bu akşam Oslo'da radyonun yoğun yağış anonsunda umursamadan gülümsüyorsunuz.

IKEA Bergen.jpg

Ikea'da çatıda yürümek dağlarda yürümek gibidir. Bergen'in dışındaki Åsane'deki IKEA çatısı hakkında Bergens Tidende ,”Bergen'in dışındaki Åsane'de yeşil bir akciğer haline geldi”, diye yazdı,. Sedum örtüsü Bergknapp tarafından, altındaki çatı ise Protan tarafından sağlandı. Fotoğraf: Bergknapp

Bluegreen çatı nedir?

Yaşayan bir bina oluşturun

Oslo şehir merkezindeki bir binanın tepesindeki bir vahada kaygısız güneşlenen kişinin tarifi sadece bir düşünce deneyi değildir. Çatılar, yalnızca mimarın veya inşaatçının fantezisiyle sınırlı olan sınırsız bir potansiyele sahiptir.

Herhangi bir Norveç şehrinin hava fotoğrafına bakın ve olasılıkları görün. Bergen Torgallmenningen'deki Hotell Norge'nin tepesindeki bir anaokuluna ne dersiniz? St Olav's hastanesinin çatısında Rosenberg ile formasyon eğitimi mi? Oslo Belediye Binası'nın çatısındaki bir güneş parkından gelen temiz enerjiyle çalışan şehrin en iyi parkını ve restoranını ziyaret etmeye ne dersiniz? Ya da insanların flora ve fauna arasında eğlenebilecekleri, yeni bir kentsel ekosistem olan rekreasyon için ekstra bir zemin olarak çatıya erişim yoluyla konut sakinleri için daha yüksek mülk değeri ve daha iyi yaşam kalitesi:

- Mülk geliştirici Urbanium'un CEO'su Andreas Christoffer Pay, çatı kiremitlerini ve çatı keçesini Oslo'ya ait doğal biyotoplarla değiştirerek, insanların ayak izinin azalmasına katkıda bulunabileceğimizi söylüyor.

Urbanium, çevreye, geri dönüşüme ve ekolojiye net bir şekilde odaklanıyor ve örneğin Oslo'daki Sörenga'da yeşil çatıların yapımında liderdir.

- Son yıllarda, mimarların çatıların estetik değerinin ve bir mekandan çok daha fazlası için kullanılabileceğinin farkına vardıklarını görüyoruz. Pay, yeşil çatının peyzaj planının bir parçası haline geldiğini söylüyor.

Beşinci ve unutulmuş cephe

Yeşil, yaşayan ve erişilebilir bir çatı için olanaklar neredeyse sonsuzdur. Ancak, güneşlenen kişinin radyosu bu akşam hâlâ şiddetli yağmur uyarısında bulunuyor. Gökler bir Norveç şehri veya kasabasına her açıldığında yağmura ve drenaj sistemine ne olduğunu gördüğümüzde nasıl bu kadar kolay gülümseyebiliyor?

Ne de olsa o, sağanak yağışın şehrin altyapısının üstesinden gelmek için inşa edildiğinden daha güçlü olacağını ve her yıl çevreye verilen zararın sonuçları olduğunu bilmektedir.

Bu nedenle bir yüzey suyu sistemi kurmak önemlidir. Yoğun nüfuslu bölgelerde bunun için yeterli alan yoktur. Ayrıca, sokakları ve kaldırımları kazmak maliyetlidir. Bu nedenle, Urbanium'un ekolojik projelerinden, güneşlenenlerin limon ağaçlarından veya belediye binasının çatısındaki potansiyel güneş panellerinden ödün vermeden çözüm yaratmak bizim üzerimizdedir. Protan'ın satış müdürü Björn Nordseth şöyle açıklıyor:

- Cevap mavi yeşil çatılardır. Mavi; çünkü çatı, sağanak yağışı drenaj sistemine yavaş yavaş azaltan bir yüzey suyu deposuna dönüştürülür ve yeşil; çünkü binanın şu anda havalandırma sistemleri ve kablo çıkışları için kullanılan beşinci cephesi, doğa ve dış alanlar ile değiştirilir.

Çevreye bağlılık için bir sahne

Urbanium'un ilk mavi yeşil çatısı, yepyeni Vega Scene'nin tepesinde, Oslo'daki Hauskvartalet'te (Haus Mahallesi) bulunmaktadır. Tüm alan, şehrin ekolojik-kültürel bir mahallesine dönüştürüldü, bu yüzey suyunu kaldırabilecek bir çatıdan daha fazlasını gerektiren bir şeydi. Mavi çatının yeşil özellik ile birleştirilmesi gerekiyordu ve bu noktada Protan, BlueProof Green çözümü ile devreye girdi.

- Vega Sahnesi ile ekolojik olarak ölü bir alanı dönüştürdüğümüzü ve iyileştirdiğimizi ve aynı zamanda yoğun nüfuslu alanlarda yüzey suyunu yönetmek için gelecek neslin temelini attığımızı söyleyebilirsiniz. Urbanium'dan Andreas Christoffer Pay, bunun Protan'ın çözümü ve ürün sağlamlığı ile mümkün olduğunu söylüyor.

Vega Scene (2).jpgVega Sahnesi: Oslo'nun ilk mavi yeşil çatısı, Vega Sahnesi'nin tepesindedir. Tüm alan, şehrin ekolojik-kültürel bir mahallesine dönüştürüldü; bu, yüzey suyunu kaldırabilecek bir çatıdan daha fazlasını gerektiren bir şeydir. Sedum tabakasının altında bir Protan membran bulunur. Fotoğraf: Urbanium

BlueProof Green konsepti, Oslo belediyesinin Su ve Kanalizasyon İşleri Dairesi ve Norveç İnşaat ve Emlak Müdürlüğü gibi paydaşlar tarafından yakından takip edilmektedir. Her yıl sokaklarda ortaya çıktığını gördüğümüz yüzey suyu sorununa olası bir çözüm değil, aynı zamanda yeşil çatı binanın ekolojik ayak izine katkıda bulunmaktadır.

Bluegreen çatısı ile Urbanium, mevsimlere göre karakter değiştiren benzersiz ve yaşayan bir bina yarattı - aynı zamanda pencerenin dışına yağan sağanak yağmurda umursamadan gülümsememize izin verdi.

Protan BlueProof Yeşil

Protan BlueProof Yeşil

Protan BlueProof Green, güvenli yüzey suyu yönetimini bir binanın tepesindeki yeşil bir bahçeyle birleştirir.

Daha fazla okuyun