Rockwool collaboration.png

Gündemde sürdürülebilirlik var: Atıkların azaltılmasına yönelik ortak proje

Atıklar, inşaat sektörü için önemli bir çevresel sorundur ve Protan şimdi yalıtım tedarikçilerimizden biri olan Rockwool ile iş birliği yaparak atık miktarını azaltma konusunda önemli bir adım atıyor.

arrow_downward

Norveç İstatistik Kurumu'ndan (SSB) alınan rakamlara göre, inşaat faaliyetleri Norveç'teki tüm atıkların %25'ini üretiyor ve inşaat sahalarına getirilen malzemelerin ağırlığının %30'u atık olarak sonuçlanıyor. Sektörün önde gelen oyuncularından olan Protan, yalıtımın, şantiyelerde önemli bir atık kaynağı olduğunu tespit etti.

Sektörün sürdürülebilir bir oyuncusu olarak, atıkların azaltılmasına katkıda bulunmak için ne yapabiliriz?

«İddialı sürdürülebilirlik hedeflerimiz var ve bunları başarmak için tedarikçilerimizle iş birliği yapmak bizim için çok önemli. İş birliği, inovasyonun ve verimliliğin sağlanması, tedarik zincirindeki kaynakların sorumlu bir şekilde kullanılmasının sağlanması açısından da önemlidir.” Line Brødremoen Brevig, Sürdürülebilirlik Müdürü, Protan.

Protan'ın ana taş yünü tedarikçisi olan firma Rockwool. Yalıtım malzemeleri, çevre dostu paletler üzerinde naklediliyor ancak bazı tasarım değişiklikleri çevre dostu paletlerin, çatı çözümünün bir parçası olarak kullanılmasını zorlaştırdı. Bu da şantiyelerde büyük miktarda atık oluşmasına yol açtı. Örnek olarak: IKEA Vestby projesine yaklaşık 9.500 m³ taş yünü + çevre dostu taş yünü palet teslim edildi. Bu projede 250 m³ izolasyon artığı ve yaklaşık 500 adet ahşap palet atık miktarı ortaya çıktı.

Sera gazı emisyonlarını ve atık miktarını azaltmaya yönelik bir girişimde bir araya gelen Protan ve Rockwool, paletin kendi üst katmanının yalıtım malzemesi olarak da kullanılabilmesi için palet tasarımının değiştirilme imkanının araştırılacağı bir proje başlattı. Bu girişim yalnızca atık miktarını önemli ölçüde en aza indirme potansiyeline sahip olmakla kalmayacak, aynı zamanda maliyet tasarrufu ve gelişmiş çalışma ergonomisi sağlayarak çatıdaki ek iş yükünün azalmasına da yol açacak.

Protan, Rockwool'un aslında tamamı kullanılabilir durumda olan taş yünlerinin bir kısmının atık olarak atılması yerine, geri dönüştürülmesine odaklanan "Rockcycle" projesine daha fazla katkı yapmanın imkanlarını araştırıyor. Protan, taş yününün Rockcycle projesiyle atıksız hale getirilip "geri dönüşüm çemberinin tamamlanmasına" yardımcı olacak ve böylece taş yünü yeni, sağlam ROCKWOOL ürünlerinde yeniden doğacak. Çatı izolasyonunun ana öğesi olarak kullanılmayan yukarıda bahsettiğimiz palet ayakları dahi geri dönüştürülebilecek.

İki firma arasındaki bu iş birliği, çevreye gerçek bir etkisi olan, sürdürülebilir projelerin planlanıp faaliyete geçirilmesi yolunda ortaklıkların ve iş birliklerinin öneminin altını çizmektedir. Protan’ın, inşaat sektöründeki atık sorunlarına yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler bulmak için Rockwool ile iş birliği dışında kendi satın alma, İSG ve Protan Entreprenør AS Çatı bölümlerinin çalışanlarını da sürece dahil etmesi bu konudaki kararlılığının bir göstergesidir. Bu ortaklık, Protan ve Rockwool için önemli bir adım olduğu kadar iş birliği ve süreç optimizasyonu yoluyla çevresel sorunlarla mücadele etmeye niyetli tüm inşaat sektörü için de ilham verici bir model.

*(source for 30% https://www.sciencedirect.com /topics/earth-and-planetary-sciences/construction-waste).

Animation - Futureproofing Waterproofing - Signatu.gif